Important Previous Year Questions for Class 10 English Poem 3 A Tiger in the Zoo

Important Previous Year Questions for Class 10 for English Poem 3 A Tiger in the Zoo. In this post, we will share with you all the detailed Important Previous Year Questions for Class 10 English Poem 3 A Tiger in the Zoo. This will contain Important Questions that are usually asked in the exams or that cover important concepts of the chapter and Previous Year Questions.

Why are PYQs Important?

Previous Year Questions give an idea of how the chapter is usually put forward in the exams. What are the type of questions that are usually asked from a chapter, and what concepts are the most important where we need to focus more.

Hence, it’s very important to understand Important Previous Year Questions and Answers.

[adinserter block=”3″]

Class 10 English Poem 3 A Tiger in the Zoo

Question 1:
What message do you get from this poem?

Answer:
From this poem, we come to know that animals like to live freely in the forest. The animals do not want to live in the zoo. Their life is pitiable in it.

Question 2:
What would the tiger do in a forest?

Answer:
In the forest, the tiger can enjoy complete freedom. He would walk around freely without any fear. He would terrorize the villagers by growling. He would show his teeth and claws.

Question 3:
How does the tiger feel in the zoo?

Answer:
The poet describes the feelings of the tiger in the zoo. He keeps on moving from one comer to another. “He stalks in his vivid stripes moving the few steps of his cage”. He is not happy. He expresses his silent anger.

Question 4:
What does the poet want to convey through this poem?

Answer:
The poet wants to convey that like human beings, animals also like freedom. They do not want to be caged, they cannot live a miserable life. If their habitat is destroyed by human beings, these animals cannot survive.

Question 5:
Why does the tiger express his anger quietly?

Answer:
The tiger expresses his anger quietly because he is helpless. He can do nothing from behind the bars. He is not free as he was in the forest.

[adinserter block=”3″]

Question 6:
“Freedom is a birthright. It is the most beautiful gift of God. It is valuable for all human beings as well as for creatures,” Discuss with reference to the poem “A Tiger in the Zoo.”.

Answer:
Freedom is the most beautiful gift of God. Freedom is a birthright, without freedom all is in vain. Since man has come on his earth, he tries to enslave the weaker sections for his own selfishness. If a bird lives in a golden cage, it cannot become happy. It loves to fly freely in an open sky. In the same way, if ‘ a man lives in a prison and gets everything, he cannot feel happiness. But if a man lives freely, he will be happy even in poor conditions. In this poem, we find the descriptions of two tigers, one is in a cage, and the second in an open field/forest. There is a great contrast between their behaviors.

Question 7:
Those who deny freedom to others, do not deserve it for themselves. Comment.

Answer:
The poet describes the feelings of the tiger in the zoo. He keeps on moving from one comer to another. “He stalks in his vivid stripes moving the few steps of his cage”. He is not happy. He expresses his silent anger.

Question 8:
He should be snarling around houses (1×4=4)
At the jungle’s edge,
Baring his white fangs, his claws,
Terrorizing
the village!
(a) Who is ‘he’ in the above extract?
(b) ‘White fangs’ show the …….. of the animal.
(c) Trace a word from the extract that means “showing the teeth and making the fearful sound”.
(d) Where is the tiger snarling?

Answer:
(a) ‘He’ here is the tiger.
(b) White pointed teeth of a tiger.
(c) ‘Snarling’ means ‘showing the teeth and making a fearful sound’.
(d) At the jungle’s edge.

[adinserter block=”3″]

Question 9:
He should be lurking in shadow,
Sliding through long grass
(a) He should be lurking in shadow to
(b) He should be sliding through long grass, but actually, he is
(c) He is
(d) Which word refers to ‘fat’?

Answer:
(a) stalk the deer.
(b) in a cage of the zoo.
(c) Tiger.
(d) Plump.

Question 10:
He should be lurking in shadow, Sliding through long grass Near the water hole Where plump deer pass (1×4=4)

(a)The tiger is moving through ………..
(b)The tiger lies in wait near the water hole ………..
(c)The word plump shows that deer are referred to as …………
(d)Name the poet.

Answer:
(a) long grass.
(b) for a fat deer.
(c) fat.
(d) Leslie Norris

[adinserter block=”3″]

For More Content related to Class 10 –

[adinserter block=”3″]

Leave a Reply