Important Previous Year Questions for Class 10 English Poem 1 Dust of Snow

Important Previous Year Questions for Class 10 for English Poem 1 Dust of Snow. In this post, we will share with you all the detailed Important Previous Year Questions for Class 10 English Poem 1 Dust of Snow. This will contain Important Questions that are usually asked in the exams or that cover important concepts of the chapter and Previous Year Questions.

Why are PYQs Important?

Previous Year Questions give an idea of how the chapter is usually put forward in the exams. What are the type of questions that are usually asked from a chapter, and what concepts are the most important where we need to focus more.

Hence, it’s very important to understand Important Previous Year Questions and Answers.

[adinserter block=”3″]

Class 10 English Poem 1 Dust of Snow

Question 1:
What is the underlying message for us in our hectic life with reference to the poem, ‘Dust of Snow’?

Answer:
The underlying message for us in our hectic life with reference to the poem ‘Dust of Snow’ is that we should enjoy nature utmost and we should have a positive outlook even towards simple acts because they can lead to the learning of greater lessons of enjoying life.

Question 2:
How did the crow change the poet’s mood?

Answer:
The poet was going somewhere on a snowy morning. He was upset. All the trees were covered with snow dust. A crow sitting on a hemlock tree shook the tree in such a way that some dust of snow fell on the poet. This changed his mood and he became happy and relaxed.

Question 3:
How does the poet react to the crow and hemlock tree?

Answer:
Crow and hemlock trees are considered inauspicious in the west. They are generally taken /is a bad omen. But the poet did not take them in a negative way. They saved his day. His negative outlook changed to the positive one.

Question 4:
What was the reaction of the poet when the dust of snow fell on him?

Answer:
Normally, people thought both crow and hemlock trees are auspicious. But when the dust of snow from the hemlock tree fell on the poet, he took it in another way. He was depressed and sorrowful but the moment the crow shook the hemlock tree and dust of snow fell on him, he felt unburdened and relieved.

Question 5:
What do the ‘Hemlock’ tree and ‘Crow’ represent? What does the dust of snow metaphorically stand for?

Answer:
The poet was going somewhere on a snowy morning. He was upset. All the trees were covered with snow dust. A crow sitting on a hemlock tree shook the tree in such a way that some dust of snow fell on the poet. This changed his mood and he became happy and relaxed.

Question 6:
The poet was sad and depressed. But one comical incident lifts his spirits. He is full of joy and happiness again. Based on your reading of the poem, write a paragraph on the topic – Happiness is relative.

Answer:
No one is always happy. It is just a passing phase of one’s life. It varies from time to time and place to place. It depends on certain people who you are close to. There are times when we are extremely happy or sorrowful. In most circumstances, our happiness is decided l>y certain moments in our life. Some light moments can really enliven our mood. The actions of our friends can make us happy or sometimes sorrowful. We must also realize that on every cloud there is a silver lining. This means that every sorrowful moment is followed by a period of joy and happiness.

[adinserter block=”3″]

Question 7:
No matter how ordinary or unimportant an incident maybe, it’s the reaction or the response that matters. Taking inspiration from the poet’s reaction write how inherent values can be picked up and learned. Mention any two lessons for students like you that could be useful. (Dust of Snow)

Answer:
Yes, response matters a lot. Inherent values can be picked up by adopting a positive attitude towards nature. Because nature is a great teacher each little thing in nature can teach us some important lessons at times and even a small flake of snow has its own significance. We should not judge anything by its appearance even crow and hemlock tree known as bad omen can bring cheerfulness in uplifting poet’s mood. So nothing is useless in nature. Nature is very beautiful. One should live his present cheerfully. Students like me can pick these qualities from nature that could be useful for them.

Question 8:
Has given my heart (1×3=3)
A change of mood And saved some part Of a day I had rued.
1. (a) Of what change does the poet mention here?
(b) Whose part of the day has been saved?
(c) What is the rhyme scheme of the passage?
(d) Who is the poet?
OR
2. (a) What had given the poet ‘a change of mood’?
(b) What did the poet think of that day?
(c) What did the crow do to the hemlock tree?
(d) Name the poet of the poem.

Answer:
1. (a) The poet mentions the change of mood here.
(b) The poet’s part of the day has been saved.
(c) The rhyme scheme of the passage is ab.
(d) Robert Frost is the poet.
OR
2. (a) The falling of dust of snow gave the poet ‘a change of mood’.
(b) The poet earlier wasted that day, but later revived the spirit to realize the rest of the day.
(c) The crow shook the hemlock tree.
(d) The poet is ‘Robert Frost’.

Question 9:
The way a crow
Shook down on me
The dust of snow
From a hemlock tree
(a) Where did the crow sit?
(b) We can say that the poet was …….
(c) How did the crow change the poet’s mood?
(d) What fell off from a hemlock tree?

Answer:
(a) The crow sat on a branch of a hemlock tree.
(b) …….. in a sad mood.
(c) The crow changed the poet’s mood by shaking down the dust of snow From a hemlock tree.
(d) Dust of snow fell from a hemlock tree.

Question 10:
The way a crow
Shook down on me The dust of snow From a hemlock tree Has given my heart A change of mood And saved some part Of a day I had rued
(a) Where was the crow?
(b) What did it shake on the poet?
(c) What does the word, ‘rued’ mean?
(d) What is the poet’s state of mind?

Answer:
(a) The crow was on a hemlock tree.
(b) It shook dust of snow on the poet.
(c) The word ‘rued’ means held in regret.
(d) The poet was in a sad, depressive and hopeless mood that time.
(or)
(a) a crow
(b) dust of snow
(c) the poet

Question 11:
The simple moment proves to be very significant and saves the rest of the day of the poet from being wasted. Explain on the basis of the poem ‘Dust of Snow”.

Answer:
‘Dust of Snow’ is a beautiful poem written by Robert Frost. This poem conveys that even a simple moment has a large significance. The poet mentioned crow and hemlock tree in this poem. Crow signifies his depressive and sorrowful mood and hemlock tree is a poisonous tree. Both these signify that the poet was not in a good mood and so he describes the dark, depressive and bitter side of nature to present his similar mood.

[adinserter block=”3″]

For More Content related to Class 10 –

[adinserter block=”3″]

Leave a Reply