Important Previous Year Questions for Class 10 English Chapter 1 A Letter to God

Important Previous Year Questions for Class 10 for English Chapter 1 A Letter to God. In this post, we will share with you all the detailed Important Previous Year Questions for Class 10 English Chapter 1 A Letter to God. This will contain Important Questions that are usually asked in the exams or that cover important concepts of the chapter and Previous Year Questions.

Why are PYQs Important?

Previous Year Questions give an idea of how the chapter is usually put forward in the exams. What are the type of questions that are usually asked from a chapter, and what concepts are the most important where we need to focus more.

Hence, it’s very important to understand Important Previous Year Questions and Answers.

[adinserter block=”3″]

Class 10 English Chapter 1 A Letter to God

Question 1:
Why was Lencho angry when he received the letter?

Answer: When Lencho received the letter, he opened the envelope. He at once became angry about counting the amount in it. There were only seventy pesos in the envelope, whereas he had asked for one hundred.

When Lencho received the letter, he opened the envolope. He at once became engry on counting the amount in it. There were only seventy pesos in the envelope, whereas he had asked for one hundred.

Question 2:
Where was Lencho’s house located? Why did he sit seeing the sky?

Answer: Lencho’s house was situated on the crest of a low hill in the valley. The whole day he sat seeing the sly because he knew that his fields needed downpour or at least a shower and he was waiting to see the signs of rain.

Question 3:
What were Lencho’s feelings when he found the letter with money in it? What did he do after opening the letter?

Answer: In the beginning, Lencho was very happy and satisfied to receive the letter. But when he counted the money and found it less, he became very angry. He wrote another letter to God, demanding thirty more pesos.

Question 4:
What did Lencho write in his second letter?

Answer: Lencho needed money and wrote a letter to God to send him the rest. The postmaster read that letter and being a kind man, he sent him seventy pesos in the name of God. When Lencho found thirty pesos less, he wrote a second letter to God to send him the remaining amount, but not through the mail as he felt that the employees of the post office were a bunch of crooks.

Question 5:
How did Lencho’s hope change to despair?

Answer: Lencho was waiting for a shower of rain that his field needed. But his hope for good rain vanished when the wind changed into a hailstorm. It destroyed everything. So, Lencho’s hope changed to despair as his family would face starvation.

[adinserter block=”3″]

Question 6:
What did the postmaster need to answer the letter? How did he collect it? How did Lencho react to the help?

Answer: The postmaster needed something more than ink and paper to answer the letter. He needed 100 pesos. He gave up a part of his salary and asked all other employees to help. Even friends were made to contribute for a cause of charity. Thus, he managed to collect 70 pesos. Lencho wasn’t surprised to receive the letter. But he was angry to receive 70 pesos instead of 100. He didn’t doubt God, such was his confidence. So he wrote another letter to God asking him to send the rest of the money. He warned him not to send it through the post office because those people were a ‘bunch of crooks’.

Question 7:
Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this?

Answer: Lencho has complete faith in God. The following sentences tell us this.
(a) Lencho thought only of his one hope – the help of God, whose eyes, as he had been instructed, see everything even what is deep in one’s ‘conscience’.
(b) He wrote, “God, if you don’t help me, my family and I will go hungry this year”.
(c) “God, the money that I asked for, only seventy pesos reached me, send me the rest”.

Question 8:
How did the hailstorm shatter Lencho’s hope and dreams?

Answer: The rain that was welcomed by Lencho, all of sudden, changed into hailstorm. It rained for an hour. The whole corn field was turned white due to snow. It was totally destroyed. There was not a leaf left on the trees. The hail destroyed every thing. Lencho’s hope changed into despair and badly shattered his dreams of better future. It left him helpless and starving for the remaining year.

[adinserter block=”3″]

Question 9:
The Post Master represents the people who still believe in helping others. Mention those values of the Post Master which you would like to emulate. Write it in about 80-100 words.

Answer: The postmaster represents the people who still believe in helping others. To keep Lencho’s faith in God alive, the postmaster co-operated with his employees and collected the amount. He had love and empathy towards Lencho knowing his situation. He was compassionate and even did not let Lencho know that they were helping
him. He sent the amount to Lencho in the name of God. In a nutshell, the postmaster possesed values like helping others, loving nature and compassionate.

Question 10:
How did Lencho and his family react to the calamity?

Answer: They were filled with sorrow but they had faith in God.

Question 11:
What was the only ‘One hope’ Lencho had?

Answer: His only one hope was help from God.

Question 12:
Why did Lencho become angry when he counted the money?

Answer: Lencho became angry when he counted the money because the money was not hundred pesos which he had demanded. It was only 70 pesos. Lencho had firm faith in God. Moreover, he knew that God could not make a mistake or deny his request.

Question 13:
How did the postmaster help Lencho?

Answer: The postmaster collected money from the post-office employees and sent the money-order to Lencho in God’s name to keep his faith.

Question 14:
Lencho addresses the post office employees as a ‘bunch of crooks’, why? Give reasons in support of your answer.

Answer: The hailstones ruined Lencho’s crop and left Lencho helpless. So he thought of writing a letter to God to help him with his destructed crop. Lencho requested God to send hundred pesos. The postmaster sent him 70 pesos. Lencho became angry when he counted the money. He thought that 30 pesos were taken by the post office employees. He warned God to send thirty pesos more and beware of those employees who were a bunch of Crooks.

Question 15:
How did postmaster react seeing Lencho’s letter?

Answer: The postmaster laughed heartily on seeing Lencho’s letter.

[adinserter block=”3″]

For More Content related to Class 10 –

[adinserter block=”3″]

Leave a Reply